donderdag 5 december 2013

Ze zitten hier niet voor hun zweetvoeten.

Ze zitten hier niet voor hun zweetvoeten, een veelgehoorde zin in de naar koffie en zweet ruikende leraarskamer van een school voor buitengewoon onderwijs. Nee, met zweetvoeten ga je niet naar school – of soms wel, maar je krijgt ze van school, alé soit.- Met zweetvoeten ga je in bad, propere sokken, talkpoeder in de schoenen, de hele rimram. Dat wordt opgelost.

Ze zitten hier niet voor hun zweetvoeten.  In het buitengewoon onderwijs kom je niet toevallig. Ook niet als leerkracht. Je doet het graag, of net niet. Maar niet zo af en toe een beetje. Je bent er graag (bij) en neemt de leerlingen mee naar huis. Niet echt, en niet naar overal –Zot!- maar meenemen in je hart.


Ze zitten hier niet voor hun zweetvoeten. Relativeer. Wees kalm. Vandaag niet gelukt? Morgen een nieuwe dag. En anders overmorgen, of volgende week, volgende maand, na ’t verlof. ’t Zal wel loslopen. Geen paniek.

Ze zitten hier niet voor hun zweetvoeten. Elke zabberzoen, kleverige knuffel en tandloze glimlach getuigt van ongelooflijk veel liefde. Ze zitten al in je hart, ook al weet je’t zelf nog niet.


En die zweetvoeten? Die neem je er maar bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten